SPEUREN

 

Wat is speuren?

Bij speuren volgt de hond een geurspoor totdat hij een persoon of voorwerp gevonden heeft.

Dit is weer onder te verdelen in tracking en trailing.

 

-Bij tracking werkt de hond veel met grondgeur. Hierdoor loopt de hond veel met zijn neus aan de grond om zo de exacte route te volgen die de persoon gelopen heeft en eventueel de voorwerpjes te verwijzen die neergelegd zijn door de 'loper' op het spoor.

-Bij trailing werkt de hond met een combinatie van grond- en persoonsgeur.
Persoonsgeur dwarrelt via een geurpluim achter een persoon aan. Deze pluim wordt sterk beïnvloed door weersomstandigheden. Met name wind zorgt ervoor dat deze pluim alle kanten op kan gaan. De hond kan gaan variëren tussen hoge neus (neus de lucht in) en lage neus (neus aan de grond) en hierdoor een andere route nemen dan het 'gelopen spoor'. Welke route de hond ook neemt, het gaat om het zo snel mogelijk vinden van het slachtoffer.

 

Speuren bij loyaal hondentraining:

Bij Loyaal hondentraining gaan we speuren naar personen (slachtoffers) in de vorm van mantrailing waarbij de hond aan een lange lijn zit. Vooraf krijgt de hond de geur te ruiken van een persoon door te snuffelen aan bijvoorbeeld een handschoen, gedragen sok/shirt of sleutelbos. Hierna mag hij de geur (grondgeur en/of persoonsgeur) gaan volgen totdat hij de persoon gevonden heeft. 

 

Mantrailen is te volgen op 2 niveau's:

 

Level 1


De hond leert spelenderwijs wat er van hem verwacht wordt, wat jij als baasje kunt doen in bepaalde situaties, hoe je met de lange lijn omgaat en het leren lezen van de lichaamstaal van je hond. Deze lessen worden met name gegeven in bosrijke gebieden. Dit niveau is geschikt voor beginners.

 

Level 2


Hier wordt het steeds een stapje moeilijker gemaakt. Afstanden worden vergroot, afleidingen worden toegevoegd en je leert eerste hulp te verlenen bij het slachtoffer. Locaties zullen verschillen tussen bosrijke en bebouwde gebieden. Dit niveau is geschikt als vervolg op niveau 1 of voor honden met enige ervaring.

 


Wat kun je van mij verwachten?

In de mantrail lessen leer ik je op een bijzondere manier samenwerken en een band opbouwen met je hond. Je leert wat persoonsgeur en grondgeur is, wat de geurbeleving is van de hond, hoe je de lange lijn gebruikt en wat je allemaal nodig hebt om te gaan mantrailen. 

 

Ik ga je meenemen in de wereld van de hondenneus en van jou en je hond een top team maken.

Maar wat toch wel het allerbelangrijkste is:

Plezier beleven samen met je snuffer!

 

 

WANNEER?

-Start dinsdagochtend 20 juni

  *Level 1 van 09:30 tot 10:30. vol

-Start zaterdagochtend 10 juni. 

  *Level 2 van 10:00 tot 11:00. vol

 

WAAR?

Diverse locaties in Dieren en omstreken.

 

KOSTEN?

6 lessen van 60 minuten per les,

Totaal 135 euro.


Doen jullie mee?

Schrijf je dan in via onderstaand formulier.

Je hond zal je dankbaar zijn!

 


Zet mij op de wachtlijst

Zitten de groepen vol? Zet je dan op de wachtlijst.

Zodra er plek vrij is wordt er spoedig contact met je opgenomen.